Různé odrůdy se značně liší svou zimní odolností. Mnohé z nich známe již léta a víme, že jsou dokonalepřizpůsobeny našim klimatickým podmínkám. Málokdy namrzají, a to i ve velmi tuhých zimách.V posledních letech se však na trhu se sazenicemi objevilo mnoho odrůd vyšlechtěných v zemích s teplejšímpodnebím, než je naše. Obecně jsou tyto odrůdy velmi atraktivní z hlediska plodnosti, krásy plodů, chuti, odolnostivůči některým chorobám, ale jedno mají společné – ne zcela prokázanou zimovzdornost. Proto je doporučuji na zimupřikrýt bílým rounem (nejlépe silnějším, tj. P-50, ale lze použít i P-23), ale i obyčejnou slámou nebo perforovanou fólií.přikrytí je nejvhodnější provést koncem podzimu nebo na začátku zimy, kdy jsou rostliny již v klidu a půda je zmrzlá.Zakrytí samozřejmě nezajistí přezimujícím rostlinám teplotu > O °C, ale ochrání je před mrazivými, vysušujícími větrya také sníží teplotní amplitudu v bezprostřední blízkosti rostlin. Jinými slovy, zakrytí jahodníku vytvoří odlehlé avíceméně stálé podmínky pro přezimování bez drastických teplotních výkyvů. A to je vše, co můžeme udělat. musímesi uvědomit, že ani sebelepší zakrytí nemusí být účinné, pokud rostliny vstoupí do období zimního spánku vešpatném stavu, tj. oslabené, silně napadené listovými chorobami a se zřetelnými příznaky nedostatku výživy. Protomusíme pamatovat na správné hnojení a ochranu jahod po sklizni. Zdravé a dobře vypěstované rostliny sdostatečnou zásobou škrobu určitě přezimují lépe než nemocné a hladové. v případě amatérských porostů (kde jeobvykle větší výběr místa pro jahody než v případě velkých polí) vždy doporučuji najít nejlepší místo pro novouvýsadbu jahod. Ideální je vysadit je na odlehlém místě, které není vystaveno silným zimním větrům, ale samozřejmějako dostatek slunečního svitu. V takových podmínkách (samozřejmě neuškodí dodatečné zakrytí) mají dobrou šancina dobré přezimování i ty odrůdy, které jsou údajně velmi citlivé na mráz.

